Illusjon av rom og dybde 3

TOPUNKTSPERSPEKTIV - STEG-FOR-STEG

I kunnskapsløftet står det etter 10.trinn at elevene skal kunne "tegne hus og rom ved hjelp av topunktsperspektiv". Etter å ha jobbet med dette med elever, ser en at noen forstår prinsippene raskt, mens andre bruker lang tid for å se logikken i en slik tegning.

I denne oppgaven velger jeg å presentere en steg-for-steg fremgangsmåte som jeg tenker kan brukes overfor elever ved innføring av dette emnet. Jeg synes det er viktig at alle får en felles innføring og forståelse av prinsippene, før de sleppes løs og kan arbeide på egenhånd. 

Min erfaring er at i videre arbeid kan det være en fordel å la elevene velge med å arbeide med linjal og tegnesaker eller om de heller vil tegne digitalt i et passende program. Spesielt de som er litt grovmotoriske velger ofte det siste alternativet.


TIL ELEVEN!

Du trenger:
- Tegneark A3
- Lang linjal (minst 30cm)
- Spiss blyant (H eller hardere)
- Event. viskelær





Start med et blankt ark, helst i A3 størrelse. Lag en linje diagonalt med arket. La linjen i dette tilfellet være i øverste halvdel av arket. Dette er horisontlinjen. Marker 2 punkter på arket, ett i hver side. Dette blir forsvinningspunktene.


Finn et punkt nede på arket som blir hushjørnet. Lag en vertikal strek så lang du vil. Dette blir sidekanten på huset. Pass på at streken står 90 grader i forhold til horisontlinjen. Hvis du synes det er lettere kan du lage en grunnlinje til hjelpestrek. Denne lar du gå parallellt med horisontlinjen gjennom nederste punkt på hushjørnet.

Fra nederste punkt på hushjørnet trekker du nå strek opp til de to forsvinningspunktene.


Bestem et punkt på linjen som går opp mot forsvinningspunktet på venstre side. Nå bestemmer du hvor langt huset ditt skal være. Tegn en vertikal strek opp fra punktet. Streken skal være parallell med det andre hushjørnet.


Gjør akkurat det samme på høyre side.


Nå skal du finne midten på sideveggen for å bestemme hvor taket skal møtes i spissen. Sett strek diagonalt fra hjørnene på sideveggen slik at det danner et kryss. Lag en vertikal strek som går gjennom midten av krysset (og parallellt med sideveggene.

Du oppdager sikkert nå at alle vertikale streker skal være parallelle i forhold til hverandre. Slik skal det også være i fortsettelsen.


Bestem hvor høyt huset skal være og tegn linjer fra et punkt på hjelpelinjen du nettopp tegnet og ned til hjørnene på huset. Da er sidekanten på huset tegnet ferdig.


Tegn resten av taket slik: Trekk strek fra mønet og bak mot det venstre forsvinningspunktet. Dette blir toppen av hustaket. Lag den siste delen av taket med å trekke en strek øverst på det bakerste hushjørnet og opp mot toppen av taket. OBS! Denne linjen skal være parallell med den andre linjen som markerer andre side av taket.

Nå har du tegnet ferdig opprisset av huset!


VINDUER/DØRER:
Tegn inn dør og vindu på kortsiden av huset. La øverste linje på dør og vindu og nederste linje på vindu skråne opp mot forsvinningspunktet på høyre side. Tegn gjerne hele hjelpelinjene først. Sidekantene på dør og vindu skal være parallelle i forhold til seg selv og i forhold til sidekantene på huset.


Tegn inn vinduer på langsiden av huset. La den øvre hjelpelinjen møte hjelpelinjen fra kortsiden i hjørnet av huset. Dermed blir vinduene på begge sidene stående på lik høyde i forhold til hverandre. Denne gang går hjelpelinjene opp mot det venste forsvinningspunkt. Tegn resten av vinduene på samme måte som ovenfor.


PIPE:
Tegn hjelpelinjer til pipa fra det venstre forsvinningspunktet. La den ene gå over hustaket og den andre i øvre del av taket. Tegn sidekantene på pipa med paralelle linjer i forhold til andre vertikale linjer på tegningen. Nå har du tegnet den ene siden av pipa


Tegn resten av pipa med å tegne 3 streker. Den første øverste linken skal peke ned mot høyre forsvinningspunkt. Den andre vertikale linken skal være parallell til de andre sidekantene og den siste skrå linjen skal være parallell med sidekantene på taket.


Hvis du ser nærmere på pipa mi legger du kanskje merke til at jeg måtte justere høyden på pipa underveis. Dette fordi den opprinnelige pipa mi hadde kommet helt oppe i kanten på taket, og det er aldri tilfelle i virkeligheten. Håper du klarte å plassere den bedre enn dette!


Nå har du lært det mest grunnleggende i topunktsperspektiv, og du står fritt til å eksperimentere mer på egenhånd. Her har jeg valgt å gå over alle strekene med tusj, og viske bort hjelpestrekene. Hvis en skal legge mange detaljer inn i tegningen, blir det etterhvert mange hjelpestreker. Da kan det være en fordel å rense opp litt etterhvert. Når du får litt mer trening i å tegne, trenger du ikke å tegne alle hjelpestrekene!

Tips til noen feil man ofte gjør:
- Man glemmer at vertikale streker alltid skal være parallelle i forhold til hverandre.
- Man tegner dør og vinduer for store/små i forhold til huset
- Man tegner på "frihånd" og ser ikke at alle streker har en forhåndsbestemt retning for å få riktig perspektiv.

Kommentarer

Populære innlegg