Ittens fargelære

Johannes Itten var en sveitsist fargeteoretiker. Han var lærer på en kunst- og designskole som het Bauhaus rundt 1920. Der underviste han alle elevene i en grunnutdanning som alle måtte ha, og de fikk innføring og eksperimentere med hans teorier om fargelære.

Itten var opptatt av de rene fargene og hvordan de påvirket hverandre. Han var også opptatt av hvordan fargene ble oppfattet i forhold til hverandre og hvordan man kan sette sammen farger på forskjellige måter.


Itten systematiserte fargene i en sirkel bestående av 12 farger, hvor alle fargene står like langt ifra hverandre. I midten finner man grunnfargene eller primærfargene, utenfor de står sekundærfargene, og i den ytterste sirkelen kommer tertiærfargene sammen med alle de andre fargene.


PRIMÆRFARGER

I midten av sirkelen finner vi primærfargene rød, blå og gul. Dette er rene farger som det ikke går ann å blande seg frem til. Disse fargene danner utgangspunkt for alle de andre fargene, og i teorien kan du blande deg frem til alle andre farger ved bruk av disse tre.







SEKUNDÆRFARGER

Dersom du blander to primærfarger med hverandre får du en sekundærfarge. "Sekundær" betyr "andre". Hvis du blander blå med rød får du fiolett, gul med rød får du orange og gul med blå får du grønn. På den måten får du tertiærfargene grønn, fiolett og orange. 









Hvis en blander sekundær og primærfargene som står ved siden av hverandre får en tertiærfargene som er gulorange, blåfiolett, rødorange, gulgrønn, blågrønn og rødfiolett. Her ser du en oversikt over hvordan du blander de forskjellige tertiærfargene:





FARGEKONTRASTER

Itten har beskrevet 7 kontraster mellom fargene. De forskjellige kontrastene er:
- Lysmørk kontrast
- Kaldvarm kontrast
- Komplementærkontrast
- Silmultankontrast
- Kvalitetskontrast
- Kvantitetskontrast
- Egenkontrast



1. Kaldvarm kontrasten

Det er noen farger vi oppfatter som varme, og andre farger vi oppfatter som kalde. Går vi ut i naturen finner vi mange av de samme fargene på kalde og varme ting. F.eks er ild og sola i gule og orange toner mens hav og is er i blåe toner. De kalde og varme fargene står ved siden av hverandre på Ittens fargesirkel slik du ser under her.



Til de kalde fargene hører gulgrønn, grønn, blågrønn, blå, blåfiolett og fiolett.



Til de varme fargene hører gul, gulorange, orange, rødorange, rød og rødfiolett.



_____________________________


Vil du lære mer om Ittens fargelære kan jeg anbefale boken "Farvekunsten og dens elementer" av Johannes Itten, eller så kan du se en mer forkortet presentasjon av fargeteorien her.

Kilder:

http://www.slideshare.net/jorunnO/johannes-ittens-fargelre
- http://mml.gyldendal.no/flytweb/default.ashx?folder=501&redirect_from_tibet=true
- Løvstad, Ådne og Strømme, Linda (2007). Design og håndverk, grunnbok. Oslo: Gyldendal
- Amundsen, Britt Ring (2003).Tegning form farge. Ascehoug & Co

Kommentarer

Populære innlegg